Militärhistoriska guidningar

Ge bort en oväntad födelsedagspresent till en kär vän eller släkting, bjud in kompisgänget, föreningen eller dina anställda på en lärorik utflykt eller bara stilla din egen nyfikenhet – en guidad tur i historisk miljö på Kungsbäck eller Marma läger är en minnesvärd upplevelse!

Har du några särskilda intressen skräddarsyr jag guidningen efter dina önskemål.

Välkommen året runt!


Soldattorpet på KungsbäckKungsbäck

En guidad tur på Kungsbäck i Gävle där områdets militärhistoriska förflutna står i fokus. Vi besöker Soldatkyrkan/Soldathemmet, Klockstapeln med dess vackra kyrktupp, Soldattorpet, Regementsparken med dansbanan och själva kasernområdet där Högskolan i Gävle finns idag.


Minnessten på fd I14Kungsbäck special

En specialanpassad visning på Kungsbäcksområdet. Har du t.ex. själv legat inne på I 14 och vill återuppleva gamla minnen? Det är dina önskemål som styr vart vi tar oss under denna guidade tur!


Mässen i MarmaMarma läger

Vi besöker Marma läger vid Marma skjutfält, som har varit militärt övningsområde i över 100 år och fortfarande används som övningsområde av flera förband inom Försvarsmakten. I Marma läger finns flera kulturhistoriskt intressanta byggnader i vacker omgivning.

Till Marma läger tar du dig enkelt med Upptåget som stannar alldeles i närheten.


Priser

Alla priser är inklusive moms.

Pris
Guidad tur ca 1,5 timme 350 kr/person
Guidad tur ca 1,5 timme för grupp på minst 10 personer 275 kr/person
Fikakorg med kaffe/te och smörgås 50 kr/person
Fikakorg med kaffe/te och bulle 35 kr/person

Praktiskt

Vi rör oss till stor del utomhus, så tänk på att klä dig efter vädret. Har du svårt att gå längre sträckor säg till vid bokning, så anpassar jag guidningen till dina förutsättningar.

Hungrig?

Efter en rundtur ute i det gröna smakar det dubbelt så gott! Jag ordnar fikakorg med smörgåsar eller andra godsaker.

I Kungsbäcksområdet finns även flera caféer och lunchställen. Ett tips är Café Bogården, ett av Gävles äldsta caféer alldeles intill Soldatkyrkan i genuin historisk miljö och med bord som bär spår efter I 14:s soldater. Bistro Silvanum och Boulognercaféet ligger också alldeles i närheten. Säg till om du vill ha hjälp med att boka lunch eller fika!

Tips

Vill du fortsätta dagen i militärhistoriens tecken? Då rekommenderar jag en utflykt till Laxön i Älvkarleby, Svea Ingenjörregementes gamla och välbevarade sommarläger.